למה אנשים משוחחים דווקא על נושא מסוים? ישנם סיפורים שהם ויראליים יותר מאחרים ותוכן ויראלי הוא מדבק מעצם טבעו (מלשון וירוס). רוצים להפוך את המסרים שלכם לויראליים? רוצים להבין מה זה שיווק ויראלי? המאמר הזה בדיוק בשבילכם! ג'ונה ברגר מציג בספרו "ויראלי" שישה עקרונות של ויראליות.
מטבע חברתי (Social Currency)
הדברים שאנו מדברים עליהם משפיעים על אופן התפיסה שלנו בעיני אנשים אחרים. אנשים רוצים להיתפס כחכמים, מגניבים ועשירים ועל כן ישתפו תוכן המציג אותם ככאלו. כלומר, כל תוכן מחזיק במטבע חברתי, אם אותו מטבע חברתי נראה לנו חיובי – אנו נרצה לשתף אותו עם אחרים וליהנות מהדרך שבה אנו נתפס בזכותו. כך לדוגמא סביר להניח שלא נשתף את הכתבה: " 10 דרכים לטיפול בטחורים" על פיד הפייסבוק שלנו.
טריגרים (Triggers)
טריגרים הם גירויים שגורמים לאנשים לחשוב על רעיונות ספיציפים. אנשים נוטים לדבר על דברים שצצים במוחם, ככל שנקשר רעיונות ומוצרים לסימנים נפוצים ונפעיל באמצעותם טריגרים- כך אנשים יחשבו יותר על אותם רעיונות ומוצרים ובהתאם גם ידברו עליהם יותר.
בשנת 1997 נחת רכב חלל בכוכב הלכת "מאדים" (או באנגלית "מארס"), באותה שנה בדיוק נרשמה עלייה ניכרת בקניית חטיפי "מארס" – צירוף מקרים? כנראה שלא. הסיקור החדשותי על נאס"א הוביל לכך שבאופן תת מודע אנשים חשבו יותר על המילה "מארס" ומשם גם על החטיף.
רגש (Emotion)
אנשים משתפים תוכן שמעורר אצלם רגשות, עם זאת חשוב לעורר את הרגשות הנכונים כדי לא להפחית את רצון השיתוף. רגשות חיוביים שמעודדים שיתוף הם כבוד, הומור והתרגשות לעומת רגשות חיוביים שפחות מעודדים שיתוף כמו שביעות רצון. רגשות שליליים שמעודדים שיתוף הם כעס וחרדה לעומת רגשות שלא מעודדים שיתוף כמו עצב.
כך מיליוני גולשים ברחבי העולם שיתפו את סיפורה המרגש של סוזן בויל. סוזן בת ה-47 הגיעה לאודישן בתוכנית הריאלטי "לבריטניה יש כשרון", האודישן נערך בתוך תיאטרון מלא בצופים אל מול שופטים מתעשיית המוסיקה העולמית. כשעלתה בויל לבמה ניתן היה לראות כי הקהל והשופטים ספקנים לגבי התאמתה לתוכנית, זאת מפני גילה וחזותה. עם זאת, ברגע שהחלה לשיר, נפעמו כולם והחלו להריע בהתרגשות.
פומביות (Public)
כשעץ נופל ביער ואין איש מסביב- האם הוא משמיע צליל? כדי שנוכל לדבר על משהו מסוים אנו צריכים קודם כל לראות אותו. כך חשוב ביותר לתת ביטוי פומבי לרעיונות שלנו ולאפשר להם להפוך לפופולריים.
ערך מעשי (Practical Value)
אנשים אוהבים לעזור לאחרים כך שאם הם יתקלו ברעיון שיכול לשפר את חיינו, לחסוך בכסף או לשמור על בריאותנו- הם ישתפו אותו. עלינו לארוז את הידע שלנו עם אותו ערך מוסף לקוראים בצורה כזו שקל יהיה לשתף אותו. כך אנו רואים את התפשטותם של מדריכים שונים שלרוב מתחילים במילים: " 10 דרכים / טיפים ל..", או לדוגמא סרטון שמסביר איך להכניס שמיכה לתוך ציפה בדרך הקלה ביותר.
סיפורים (Stories)
סיפורים הם תוכן המכיל בתוכו לקחים ומוסר השכל. אנשים לא משתפים מידע, הם מספרים סיפורים, ועל כן הרעיונות שלנו צריכים להיות משובצים בתוך סיפורים שאנשים ירצו לספר והמסר חייב להיות חלק בלתי נפרד מהנרטיב.
אומנם בדיליי של מספר חודשים, אבל זה רלוונטי - חייב להחמיא.
אחלה מאמר יעל!